Harmonia Natury – cykliczność, cz.3

Kategorie: Artykuły,Bez kategorii — H.S.

Ważnym aspektem dostosowywania się do cyklicznych zmian w przyrodzie, jest odżywianie.

Jest to szczególnie ważne w klimacie, gdzie wahania temperatury są duże.

Dawniej spożywano zimą to, co można było przechować. Obecnie, na półkach sklepowych przez cały rok asortyment jest niemal identyczny.

W takiej sytuacji, miernikiem wyboru określonego produktu powinna być jego zgodność energetyczna z określoną porą roku.

Spójrz na zawartość swego talerza i zastanów się, na ile jest ona zgodna z panującą aurą.

Zmienna energetyka przyrody odzwierciedla się w płodach rolnych.

Te z nich, które zawierają w sobie dużą ilość energii Hetro,
energii szybkich zmian, są nietrwałe, miękkie, soczyste, np. owoce, pomidory – one stymulują, orzeźwiają, wychładzają ciało.

Natomiast te, które zawierają w sobie dużą ilość energii Homo, energii, spokoju, stabilności, nadają się do dłuższego przechowywania, np. ziarna zbóż, strączkowe, warzywa korzeniowe 
– one odbudowują i harmonizują ciało.

Jeżeli chłodną porą roku regularnie zapadasz na przeziębienia, przeanalizuj swój jadłospis.

Zrezygnuj z owoców cytrusowych. Pomimo że cytrusy zawierają
w sobie wiele witamin, korzystne będą dla Ciebie wtedy, gdy przyjdą upały.

W spiżarniach naszych dziadków źródłem witamin były kiszonki. 
Dziś są trochę lekceważone. Niesłusznie.

Gdy staną się stałym dodatkiem do potraw, nie będziesz już zainteresowany najnowszymi suplementami i środkami przeciwgrypowymi.

Sięgnij po większą ilość tłuszczu, aby organizm mógł łatwiej utrzymać stabilną temperaturę – z odchudzaniem poczekaj do wiosny.

Komentarze (0) »

Brak komentarzy

RSS komentarzy do wpisu.

Zostaw komentarz

Dozwolone znaczniki XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>